Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012


 

 

Από sitiaPress.gr 

 

Διάλεξη στον Τεχνοχώρο για το μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24/06/2012.

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η χτεσινή ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής Ξενοφώντα Δ. Μούσα.

O Δήμος Σητείας, με πρωτοβουλία του ΔΟΚΑΣ, οργάνωσε την πολυσυζητημένη διαδραστική έκθεση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» στον Τεχνοχώρο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ή Αστρολάβος είναι ένα αρχαίο περίπλοκο αστρονομικό όργανο, ένας αναλογικός υπολογιστής. Υπολόγιζε τη θέση Ήλιου και Σελήνης στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης στη διάρκεια του μήνα, αναπαρήγαγε την κίνηση της Σελήνης με μεταβλητή γωνιακή ταχύτητα (2ος νόμος του Κέπλερ) και τέλος τηρούσε ημερολόγια βασισμένα στην κίνηση της Σελήνης. Ανακαλύφθηκε τυχαία από σφουγγαράδες Μ.Τρίτη του 1900 στον όρμο των Αντικυθήρων σε βάθος 43 μέτρων προφανώς από ρωμαϊκό ναυάγιο.

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, από Έλληνες και ξένους ειδικούς, κατάφεραν να διακρίνουν τα γράμματα και τα στοιχεία του Μηχανισμού, που βρίσκονταν σχεδόν σβησμένα και κρυμμένα στη σκουριά εδώ και 2.000 χρόνια. Τα γράμματα ήταν χαραγμένα σε φύλλα μπρούντζου τοποθετημένα στο εσωτερικό του Μηχανισμού. Εσωτερικά αποτελείτο από 30 αλληλοεμπλεκόμενους μπρούτζινους οδοντωτούς τροχούς ( γρανάζια ), έκκεντρα τοποθετημένους. Τους τροχούς, που ήταν οργανωμένοι επικυκλοειδώς, έθετε σε κίνηση με διαφορετική ταχύτητα τον καθένα, ένας περιστρεφόμενος χειροκίνητος άξονας. Δείκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου, την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών στον ζωδιακό κύκλο. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων συνοδευόταν και από μπρούντζινα φύλλα με περίπου 2000 χαρακτήρες που αποτελούσε το εγχειρίδιο λειτουργίας του.

Η δομή του μοιάζει με 3 καντράν ρολογιού το ένα στην πρόσθια πλευρά και τα άλλα 2 στην οπίσθια πλευρά του. Ο οδοντωτός μηχανισμός (που μοιάζει με ένα καντράν ρολογιού) της πρόσθιας πλευράς, δείχνει τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, είναι ένα ημερολόγιο 365 ημερών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ρυθμιστεί για τα δίσεκτα έτη. Ο μηχανισμός στο πάνω μέρος της πίσω πλευράς δείχνει τους 235 μήνες του Μετωνικού κύκλου (βαβυλωνιακής έμπνευσης).

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: